Televisie, Vier

Topdokters maken zich zorgen over huiselijk geweld

Topdokters

Aflevering 3 Topdokters: Corona op maandag 13 april om 20.35 op VIER

In de derde aflevering van Topdokters: Corona staat professor Gerlant van Berlaer stil bij familiaal geweld in tijden van corona. Door de strenge quarantainemaatregelen blijkt het aantal gevallen van huiselijk geweld immers stevig op te lopen en doordat de scholen en sportclubs gesloten zijn, blijven ook heel wat cases onder de radar. Prof. Van Berlaer overlegt in het UZ Brussel wekelijks met het Vertrouwenscentrum Kindermishandeling. Dokters die patiënten zien waarvan ze denken dat er thuis hulp nodig is kunnen dit melden. Het Vertrouwenscentrum vreest dat er veel kinderen nergens meer terecht kunnen en roept minderjarigen op om anoniem te chatten op nupraatikerover.be. Ook Dokter Vanregenmortel ziet in ZNA Stuivenberg meer patiënten op intensieve zorg die opgenomen zijn door agressie en overmatig alcoholgebruik.

Hoog bezoek in UZ Brussel, want afgelopen woensdag kwam Koning Filip de zorgverleners daar een hart onder de riem steken. Prof. van Berlaer mocht hem rondleiden op de dienst Kinderintensieve zorg.  Met zijn bezoek toonde de Koning ook aan dat het volstrekt veilig is om naar het ziekenhuis te gaan. Helaas wachten veel mensen met klachten thuis nog te lang om naar de dokter te gaan, uit schrik voor corona.

In Menen is een triagecentrum voor consultaties opgericht in het zwembad ’t Badhuis. Dr. Stéphanie De Maesschalck is huisarts en moet beslissen of de klachten van haar patiënten erg genoeg zijn om naar het ziekenhuis door te verwijzen. Veel mensen komen met een bang hartje op consultatie. Het is niet gemakkelijk om als huisarts zonder scans of testen in te schatten of een opname noodzakelijk is.

In Topdokters: Corona houden artsen een videodagboek bij waarin ze tonen hoe zij deze periode persoonlijk beleven. Zij vormen de frontlinie tegen het virus en registreren door hun eigen ogen de impact ervan op de wereld. Via Skypegesprekken en zelf gefilmde beelden vertellen ze de kijker hoe ze zowel thuis als op hun werk omgaan met de risico’s en onzekerheid, en hoe ze ondertussen zoveel mogelijk mensenlevens redden.

Volg & deel ons op social media:
Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial