Er kleeft al 21 jaar bloed aan de handen van Peter Van de Veire en Steven Van Herreweghe

Van Algemeen nut

Verder in Van algemeen nut: een quiz zonder presentator, Bart Halewyck en de Bros-mania.
Het moest er ooit van komen. In aflevering 7 van Van algemeen nut haalt Steven een fragment van zichzelf uit het VRT-archief. Samen met Peter Van de Veire presenteerde hij twee decennia geleden Studio.Ket. Voor het eerst sinds toen zijn de twee weer samen op tv, om te praten over de moord die ze op hun geweten hebben.

De afslachting van een jeugdheld
Studio.Ket, het jeugdjournaal van Ketnet moest een stout programma zijn dat tegen ieders schenen stampte. Dat deed het ook. Op 20 oktober 1998, binnen de 12 minuten van één aflevering, slacht Peter tv-hond Samson bloederig af en haalt Steven priesters door het slijk. Na 21 jaar zijn excuses wel op hun plaats.

“Het was een soort jeugdbeweging. Maar wat daar niet mocht, deden we in Studio Ket. Onze bazen zeiden: doe maar. Tot er een andere baas zei: stop maar,” blikt Peter Van de Veire terug.
“Als ik dat terugzie, denk ik: wat hebben we gedaan?! Het klopte wel in de sfeer van toen,” zegt Steven Van Herreweghe.
Het meest onbekende tv-gezicht uit de tv-geschiedenis
Steven stoot op een unicum in het VRT-archief: een quiz zonder presentator. In 1978 ging Jij of wij op antenne met alleen een stem als quizmaster. Wie was het gezicht achter die stem?

Bart Halewyck: crimineel of pionier?

35 jaar geleden zette de zaak Bistel ons land op z’n kop. Er was ingebroken in de computer van premier Martens. Er volgde een ware klopjacht op de hacker: Bart Halewyck. De beschuldiging luidde diefstal van elektriciteit en schenden van een kunstwerk. Want niemand wist wat kraken was, laat staan dat er een wet op was. Steven vindt het onterecht dat Halewyck als een grote crimineel is neergezet.

En ook: Bros-mania in 1989. Steven haalt een van de gillende tienermeisjes uit het archief.

Van algemeen nut: donderdag 28 maart om 20.35 uur op Eén.

Previous ArticleNext Article

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.